ΑΝΑΣΑ-2
Οδηγός περιοχής-Η περιοχή μας
Το Πήλιο, το περίφημο βουνό των Κενταύρων, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλο το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι, προσφέροντας στον επισκέπτη τον απαράμιλλο συνδυασμό βουνού και θάλασσας.
Η πλούσια βλάστηση, ο αναζωογονητικός αέρας του βουνού, η εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, η εξαίρετη τοπική αρχιτεκτονική και κάθε λογής ομορφιές που αναδεικνύει το τοπίο, το καθιστούν τόπο αναψυχής και ευεξίας.

Ένα από τα πλέον φημισμένα χωριά στο Πήλιο, είναι και η Βυζίτσα, με τα πανέμορφα ανακαινισμένα αρχοντικά - ξενοδοχεια που χαρίζουν μια ιδιαίτερη αισθητική στο τοπίο. Ανήκει στους παραδοσιακούς οικισμούς που προστατεύονται από την ελεύθερη δόμηση, ως αυστηρώς διατηρητέοι, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η ιδιαίτερη τοπική αρχιτεκτονική.

Αποτελεί κομβικό σημείο για όποιον θέλει να απολαύσει το βουνό, να έχει εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα (9χλμ) προς τα γαλήνια νερά του Παγασητικού, αλλά και προς τις εντυπωσιακές γαλαζοπράσινες παραλίες του Αιγαίου, καθώς και να εξερευνήσει τα γύρω χωριά. Απέχει 32 χιλιόμετρα από το Βόλο και βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων.


Ιστορικά Στοιχεία:

Η ιστορία της Βυζίτσας είναι ταυτόσημη με τα υπόλοιπα χωριά στο Πήλιο, που πρωτοκατοικήθηκαν γύρω στον 16ο αιώνα. Η Βυζίτσα προτιμήθηκε και κατοικήθηκε από Έλληνες Αιγυπτίους και σε αυτούς οφείλονται τα περισσότερα από τα πάρα πολλά αρχοντικά, που θα θαυμάσετε περιδιαβαίνοντας τα καλντερίμια της.

Η "αναγέννηση" της Βυζίτσας άρχισε από το 1976, όταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ξεκίνησε την αναπαλαίωση των αρχοντικών, τα οποία στη συνέχεια παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους ώστε να γίνουν ξενοδοχεία.

Αξιοθέατα:
Τα επιβλητικά ανακαινισμένα πέτρινα αρχοντικά - ξενοδοχεια των περασμένων αιώνων.
Η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα πανύψηλα σκιερά πλατάνια και τη λιθόκτιστη κρήνη.
Τα πετρόχτιστα καλντερίμια του χωριού.
Οι σκεπαστές πηγές με τα περίτεχνα σκαλίσματα και το κρυστάλλινο νερό.
Οι εκκλησιές με τις πανέμορφες αγιογραφίες. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που έχει χτιστεί το 1789 κι η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής που έχει χτιστεί το 1725.


Εκδηλώσεις:
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Βυζίτσα, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και πανηγύρια, όπως το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου, της Παναγίας στις 15 Αυγούστου και, τέλος, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου, όπου την παραμονή μοιράζεται κρέας με ρύζι και ανήμερα νηστίσιμη πηλιορείτικη κουκόφαβα, στους πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες.

Όλοι είναι καλοδεχούμενοι να συμμετάσχουν στις γιορτές, με την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια, να χορέψουν, να πιούν και να γευτούν τα ντόπια φιλέματα.

Διασκέδαση:
Υπάρχουν 5 ταβέρνες-εστιατόρια και 3 καφέ-μπαράκια στο χωριό που προσφέρουν όμορφες εναλλακτικές για να απολαύσετε την τοπική κουζίνα, τον καφέ ή το ποτό σας. 


Διαδρομές:
Η Βυζίτσα, λόγω της «κομβικής» της θέσης αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για διαδρομές με αυτοκίνητο, αλλά και για περιπάτους στα μονοπάτια του βουνού, για να γνωρίσει ο επισκέπτης το πήλιο και τα γύρω χωριά, για εξορμήσεις στις παραλίες του Παγασητικού, αλλά και του Αιγαίου, καθώς και για εύκολη πρόσβαση στην όμορφη πόλη του Βόλου. 

Ανήκει στα ορεινά χωριά του Δήμου Μηλεών. Απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις Μηλιές, όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με τις εκπληκτικές αγιογραφίες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική (όπου και κηρύχτηκε το 1821 η επανάσταση της Θεσσαλομαγνησίας από τον Άνθιμο Γαζή), την Ιστορική Βιβλιοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό ή ακόμα και να απολαύσει μιαν αξέχαστη διαδρομή με το φημισμένο τραινάκι του Πηλίου. 

Ακόμη, ανηφορίζοντας προς τα ορεινά, ο επισκέπτης συναντά στα δυόμιση χιλιόμετρα το γραφικό χωριό των Πινακατών, με τα πανέμορφα σπίτια , αρχοντικά και ξενοδοχεια και την εντυπωσιακή νεοκλασική κρήνη της πλατείας και, στη συνέχεια της πορείας του, στα πέντε χιλιόμετρα, το παραδοσιακό χωριό του Άη-Γιώργη με την απέραντη θέα στη θάλασσα, το περίφημο μουσείο του γλύπτη Νικόλα, αλλά και το εκκλησιαστικό μουσείο. 

Πέρα, όμως, από τα γειτονικά χωριά, με ορμητήριο τη Βυζίτσα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει όλα τα χωριά του Πηλίου, ορεινά και παραλιακά, που καθένα ξεχωρίζει για τις ομορφιές του.

Οι φυσιολάτρεις που αγαπούν το περπάτημα, μπορούν να απολαύσουν υπέροχες διαδρομές στα μονοπάτια του βουνού. Ένα παλιό μονοπάτι οδηγεί στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών (απόσταση περίπου 1χλμ) κι ένα μεγαλύτερο (8χλμ), που διασχίζει το δάσος και μια εντυπωσιακή ρεματιά, οδηγεί το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών. Συνεχίζοντας θα βρεθείτε στον παραδοσιακό οικισμό Αργυρέϊκα και θα καταλήξετε στο παραθαλάσσιο θέρετρο Καλά Νερά. 

Για τους πιο τολμηρούς υπάρχει ένα μονοπάτι που διασχίζει το δάσος και καταλήγει στο Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα, από όπου μπορείτε να καταλήξετε στην εντυπωσιακή παραλία του Μυλοπόταμου. Υπάρχει ακόμα ένα μονοπάτι, που οδηγεί στα Χάνια και τις Αγριόλευκες, αυτή η διαδρομή όμως, μπορεί να γίνει, μόνο με οδηγό.

Για περισσότερες πληροφορίες για ολα τα χωρια

www.e-pelion.gr

http://www.travel-pelion.gr

http://www.visit-pilio.gr

http://www.diakoporama.gr


Τρενάκι "Μουντζούρης"

Τηλέφωνο: +30 24210 28555
Εισιτήρια
Ολόκληρο: €12,90, Μειωμένο: €8,50
Η επάνοδος συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου. Μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται τα παιδιά ηλικίας από 4 εως 12 .

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου

Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή.) 27 Σεπτεμβριου, Παγκοσμια μερα τουρισμου

Ώρες Λειτουργίας
Χειμερινό:
Από 01.11.2007 έως 31.03.2008
08:30-15:00

Μονή βάρδια
Θερινό:
11:30 από Άνω Λεχώνια για Μηλιές
16:30 από Μηλιές για Άνω Λεχώνια


Eκτελεί το δρομολόγιο Ανω Λεχώνια-Μηλιές κάθε Σάββατο και Κυριακή από Απρίλιο εως Οκτώβριο. Δρομολόγια δεν εκτελούνται την Κυριακή του Πάσχα.Επικοινωνία
Βυζίτσα Πηλίου
Tηλ: ( +30 ) 24230 86406, 6972533807 & 6948855616
Κιν: 6972533807 & 6948855616
Fax: ( +30 ) 24230 86406
e-mail: stoikoshotel@hotmail.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Ακολουθήστε μας
developed and powered by think.gr